Historicky prvé otvorené majstrovská Košického samosprávneho kraja v headise ovládol 24-ročný Denis Kurek. Bronzový medailista z tohtoročných majstrovstiev Európy potvrdil rolu hlavného favorita a turnajom v telocvični na Jedlíkovej ulici prešiel bez jedinej prehry.

Headis je stále netradičným športom, no ja som od malička skúšal nové veci a tento šport sa mi veľmi zapáčil. Prvýkrát som ho spoznal pred vyše dvomi rokmi, keď ho prišli odprezentovať v rámci exhibície Nemci. Odvtedy ma to drží,“ povedal nám bronzový medailista z tohtoročných majstrovstiev Európy a deviaty muž posledného svetového šampionátu. V košickom finále zdolal ďalšieho Bratislavčana Juraja Žabku 2:1 na sety.

Študent bratislavskej Univerzity Komenského je momentálne jednoznačnou slovenskou headisovou jednotkou.

„Na svetovú špičku ešte mám čo doháňať, ale slovenský headis celkovo napreduje. V Bratislave je to už zabehnuté a veľmi ma teší, že sa pridávajú i Košice. Na tento turnaj sme pricestovali z Bratislavy dvanásti a musím povedať, že aj chlapci z Košíc ukázali peknú kvalitu. Ak budú takto pokračovať, tak nám v nich vyrastie určite silná konkurencia. Tú však môžeme iba kvitovať,“ pridal s úsmevom Denis Kurek.

Poradie v kategórii jednotlivcov:

1. Denis Kurak
2. Juraj Žabka
3. Peter Sás

Poradie v kategórii dvojíc:

1. Denis Kurek, Mikola Krupka
2. Marián Žigala, Martin Duriška
3. Juraj Žabka, Marcel Koško

„Headis sa vo svete veľmi rýchlo rozvíja a jeho členovia pribúdajú geometrickým radom. Cítime potenciál aj z pohľadu nášho kraja a preto sme sa rozhodli podporiť tento klub. Verím, že aj vďaka premiérovým Majstrovstvám KSK si headis nájde nových priaznivcov,“ vyslovil sa predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka. Košickým „technikom“ sa zásluhou podpory zo strany kraja podarilo zameniť pôvodné stolnotenisové stoly za špecializované pevné stoly na headis.

„Doposiaľ sme mali iba stolnotenisové stoly, ktoré neboli vyhovujúce. Na kolieskach sa totiž pohybovali. Teraz už máme štyri pevné stoly a od januára fungujeme pod hlavičkou riadneho headisového klubu Technickej univerzity,“ priblížil riaditeľ šampionátu KSK Marián Žigala, ktorý je sám aktívnym hráčom headisu. V rámci premiérového šampionátu sa predstavil v konkurencii dvoch desiatok hráčov.

„Deviati hráči prišli z Univerzity Komenského, jedenásti z Technickej univerzity v Košiciach. Momentálne totiž ide o jediné dva headisové kluby na Slovensku. Tento šampionát bol pre obe strany generálkou na majstrovstvá Slovenska,“ upozornil bývalý majster sveta v nohejbale Žigala, podľa ktorého by mohli práve Košice privítať aj spomínaný národný šampionát. „Záujem určite máme a radi by sme ho usporiadali v nejakom reprezentatívnom priestore, alebo v obchodnom centre. Tak, aby sme urobili propagáciu tomuto športu priamo medzi ľuďmi.“

Netradičný šport hraný hlavou na pingpongovom stole je u nás stále málo známy, no fanúšikov športu si dokáže získať veľmi rýchlo.

„Naživo som to videl prvýkrát a musím povedať, že je to veľmi zaujímavý šport. Kolegom som s úsmevom navrhol, aby sme si takýto stôl zadovážili aj v priestoroch úradu. Faktom je, že ide o pekný šport, ktorý si určite nájde veľa priaznivcov,“ uzavrel predseda KSK Rastislav Trnka.

Pozn. Článok je prevzatý z www.kosiceonline.sk,  Autor: Peter jesenský