Univerzita Komenského natiahla víťaznú sériu a oslavuje piaty titul

Víťazom šiesteho ročníka Hokejového turnaja univerzít sa stalo mužstvo Univerzity Komenského v Bratislave. Toto podujatie sa uskutočnilo  7. novembra 2018 v spolupráci Slovenskej asociácie univerzitného športu (SAUŠ), Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH), Mestskej časti Bratislava-Ružinov a Ružinovského športového klubu.

Pokles účastníkov spôsobil zmenu formátu

Kým v prvom ročníku bojovalo na Zimnom štadióne Vladimíra Dzurillu až osem mužstiev, tento rok sa prihlásilo len kvarteto tímov. To sa prejavilo aj na zmene systému turnaja a vôbec prvýkrát o víťazovi rozhodlo už poradie v základnej skupine. „Počet športovcov medzi vysokoškolákmi z roka na rok klesá, tým pádom je aj menej hokejistov a fakulty nemajú naplnené stavy, aby mohli turnaj absolvovať. Napriek nižšej kvantite bola kvalita tohto ročníka veľmi vysoká. Do budúcna by sa pre toto podujatie mohli zlúčiť napríklad Košická a Prešovská univerzita, aby vytvorili jeden tím,“ povedal riaditeľ turnaja Róbert Pukalovič.

Jednoznačné výsledky i jedno prekvapenie

Ešte pred slávnostným otvorením turnaja si v úvodnom stretnutí zmerali sily bratislavské mužstvá. Univerzita Komenského jednoznačne zdolala Ekonomickú univerzitu 7:0, hoci ešte v polovici zápasu viedla len rozdielom dvoch gólov. Obhajca prvenstva z ostatných štyroch ročníkov ukázal vysokú kvalitu aj vo svojom druhom dueli. Rovnakým pomerom zdolal nitriansku Univerzitu Konštantína Filozofa, keď sa hetrikom zaskvel útočník Tomáš Hajský.

Hlavným vyzývateľom favorita turnaja mala byť Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici. Úradujúci šampión Európskej univerzitnej ligy (EUHL) najskôr zdolal hokejistov z Nitry 5:1, keď sa do listiny strelcov zapísalo päť rôznych hráčov. Proti Ekonomickej univerzite sa ale Stredoslovákom až tak nedarilo a prekvapujúcou prehrou 2:3 si skomplikovali cestu za celkovým víťazstvom. Rozhodujúci gól zaznamenal dve minúty pred koncom z trestného strieľania Miroslav Švancara.

Univerzita Komenského zdolala aj víťaza EUHL

Ekonomická univerzita sa v piatom zápase turnaja mohla dotiahnuť na svojho mestského konkurenta, no proti Univerzite Konštantína Filozofa potrebovala bodovať naplno. V gólovo bohatom stretnutí ešte na začiatku poslednej minúty viedla, ale 38 sekúnd pred koncom vyrovnal skóre na 4:4 Jakub Mjartan. V samostatných nájazdoch boli úspešnejší Nitrania a do tabuľky si pripísali prvé dva body. Nič to však nezmenilo na tom, že na tohtoročnom turnaji obsadili štvrté miesto.    

Vďaka priaznivému vývoju ostatných duelov mala Univerzita Mateja Bela, napriek spomínanej prehre, šancu na celkové prvenstvo. Proti Univerzite Komenského však musela zvíťaziť v riadnom hracom čase, čo bola veľmi náročná úloha. Tú sa napokon Banskobystričanom nepodarilo splniť a zápas prehrali 0:4. Čiernou škvrnou bolo zranenie bratislavského hráča, ktoré spôsobilo skoro polhodinové prerušenie zápasu. „Od posledného súpera som čakal trošku viac, keďže sme s nimi minulý rok prehrali vo finále univerzitnej ligy. Dobre sme však korčuľovali, napádali sme ich a trestali každú ich chybu,“ povedal po zápase Tomáš Hajský z tímu UK.

Ocenenia pozbierali hráči víťazného tímu

Univerzita Komenského na turnaji dominovala, vyhrala ho bez straty bodu a jej hráči získali všetky individuálne ocenenia. Najproduktívnejším hráčom sa stal Martin Kalináč s bilanciou jeden gól a sedem asistencii. Za najlepšieho brankára bol rovnako ako vlani vyhlásený Denis Pravda, ktorý v troch zápasoch neinkasoval ani raz. Najlepším obrancom sa stal Filip Vidovič, ktorý nazbieral trinásť plusových bodov a cenu pre najlepšieho útočníka si prevzal päťgólový Tomáš Hajský.

Konečná tabuľka turnaja:

1. Univerzita Komenského 3 3 0 0 0 18:0 9b.

2. Ekonomická univerzita 3 1 0 1 1 7:14 4b.

3. Univerzita Mateja Bela 3 1 0 0 2 7:8 3b.

4. Univerzita Konštantína Filozofa 3 0 1 0 2 6:16 2b.

Povedali o turnaji:

Dárius Rusnák (kapitán majstrov sveta z roku 1985): Bol som aj na predošlých ročníkoch a zápasy, ktoré som videl mali veľmi dobrú úroveň. Som prekvapený, že tento rok sa málo univerzít prihlásilo. Myslím si, že títo mladí chlapci stále majú nejakú možnosť sa zlepšovať a ukázať svoje kvality. Mohli by byť dobrí napríklad pre našu najvyššiu súťaž alebo sa zdokonaľovať v hokejovom majstrovstve a následne to zužitkovať pri práci trénera. Je tu snaha priblížiť sa k niečomu takému ako je v zámorí, na tom však treba veľa popracovať. Najpodstatnejšie je to, aby bolo čo najviac chlapcov, ktorí študujú na vysokých školách a vedia hokej hrať – vtedy to môže napredovať.

Igor Tóth (tréner víťazného mužstva): Putovný pohár sa piatykrát po sebe dostal na Fakultu telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského. Obhajovať tieto prvenstvá je z roka na rok náročnejšie, ale spolu s chlapcami sa teším, že sa nám to znovu podarilo. My sme mužstvo, ktoré nemáva tréningy či prípravné zápasy. My sa ráno stretneme na zimnom štadióne v Ružinove a dá sa povedať, že to hráme spôsobom ako keď sa kanadskí hráči stretnú na letisku pred MS v hokeji. Prajeme si, aby sa tento turnaj hral ďalej, aby pokračovala jeho tradícia a aby naša víťazná séria trvala čo najdlhšie.

Autor: Miroslav Kováčik