Športová strelkyňa Sýkorová je Univerzitným športovcom za rok 2016

8. decembra 2016 organizovala Slovenská asociácia univerzitného športu Ocenenie Univerzitný športovec roka 2016, získala slovenská reprezentantka v športovej streľbe Veronika Sýkorová, ktorá na tróne vystriedala svojho kolegu a vlaňajšieho laureáta Filipa Marinova. Výsledky ankety Slovenskej asociácie univerzitného športu (SAUŠ) vyhlásili v spoločenskej sále internátu Mladá Garda v Bratislave.

Členka ŠKP Trnava a študenta Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre zažiarila v končiacom roku na Akademických majstrovstvách sveta (AMS) v poľskej Bydhošti, kde získala zlatú medailu v skeete. Navyše bola súčasťou bronzového družstva skeetarok, ktoré si na ME v Pragersku vystrieľalo bronzové kovy.

"Naozaj som milo prekvapená, nečakala som toto ocenenie a veľmi sa z neho teším. Tento rok bol úspešný, obdive medaily sú pre mňa veľmi povzbudzujúce do ďalšej práce. V novej sezóne ma čaká Svetový pohár na Cypre a tiež chcem štartovať na majstrovstvách Európy a sveta," povedala pre TASR Sýkorová, ktorá sa snaží ísť vlastnou cestou a nekopírovať svojich na medzinárodnej scéne úspešných krajanov a krajanky. "V strelectve nie je dobré kopírovať niekoho, každý z nás má vlastný štýl. Nemám vzor, ale keď už, tak pre mňa sú vzorom všetci profesionáli, ktorí do toho dávajú maximum a žijú pre strelectvo," uviedla Sýkorová, poslucháčka 2. ročníka odboru výživa ľudí na SPU v Nitre. "Skĺbiť školu a šport sa v zime dá, pretože všetky súťaže sa už skončili. V letnom semestri je to ťažšie, mám individuálny študijný plán, aby som stíhala," dodala Sýkorová, ktorej métou je štartovať na OH 2020 v Tokiu.

Okrem Sýkorovej získali ocenenia ďalší športovci, ktorí v tomto roku úspešne reprezentovali Slovensko na akademických majstrovstvách sveta vo svojich športových odvetviach - Marek Mlynek (vodné lyžovanie), Peter Fabian (karate), Richard Vančo a Peter Zelinka (veslovanie), Lucia Boorová, Ondrej Holko, Patrik Jány, Matej Medveď (strelectvo), Miroslav Zaťko, Ľubomír Beňo (rýchlostná kanoistika) a Radoslav Tatarčík (vzpieranie). V kategórii kolektívnych športov dostali cenu vodní pólisti TJ Slávia UK Bratislava, volejbalistky VK Slávia EU Bratislava, volejbalisti VK Slávia SPU Nitra a florbalové tímy FaB Akademik TU Košice a Academic ŽU Žilina.

Súčasťou bohatého kultúrneho programu bolo aj udelenie mimoriadnej ceny SAUŠ, ktorá pripadla páru Michaela Balcová, Samuel Andrejčík. Ten na XV. paralympijských hrách v Riu de Janeiro získal pre Slovensko zlatú medailu v boccii po finálovom triumfe 4:2 nad domácou Brazíliou.

SAUŠ prichystala aj ocenenia pre spolupracujúce športové zväzy, resp. ich predstaviteľov - Miloslava Bencu (Slovenský strelecký zväz), Petra Petroviča (garant biatlonu za SAUŠ), Daniela Líšku (Slovenský zväz karate), Róberta Petrisku (Slovenský zväz rýchlostnej kanoistiky) a Romana Štamberského (člen Výkonného výboru slovenského zväzu ľadového hokeja, garant hokeja pre SAUŠ, dlhoročný spolupracovník, vedúci hokejových výprav na svetových univerziádach).Pohár prezidenta SAUŠ Júliusa Dubovského pre univerzity, ktoré získali najväčší počet medailí na Slovenskej Letnej a Zimnej Univerziáde, si odniesli zástupcovia Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici (Zimná Univerziáda) a Univerzity Komenského v Bratislave (Letná Univerziáda).Na športovej akcii "akademikov" sa osobne zúčastnil aj nový prezident Slovenského olympijského výboru (SOV) Anton Siekel.

Ocenenia:

 

Univerzitný športovec roka 2016:
Veronika Sýkorová (športová streľba - skeet, 1. miesto na Akademických MS v Bydhošti/Poľ.)

Ďalší ocenení športovci:
Marek Mlynek (vodné lyžovanie - skoky, 3. miesto na AMS v Akite/Jap.)
Peter Fabian (karate - kata, 3. miesto na AMS v Brage/Port.)
Richard Vančo, Peter Zelinka (veslovanie - dvojskif ľahkých váh, 2. miesto na AMS v Poznani/Poľ.)
Lucia Boorová (strelectvo - trap, 3. miesto na AMS v Bydhošti/Poľ.)
Ondrej Holko, Patrik Jány, Matej Medveď (strelectvo - ľubovoľná malokalibrovka 3x40 družstvá, 3. miesto na AMS v Bydhošti/Poľ.)
Miroslav Zaťko, Ľubomír Beňo (rýchlostná kanoistika - K2 na 500 m, 1. miesto na AMS v Montemor-o-Velho/Port.)
Miroslav Zaťko, Ľubomír Beňo (rýchlostná kanoistika - K2 na 200 m, 2. miesto na AMS v Montemor-o-Velho/Port.)
Radoslav Tatarčík (vzpieranie - trh, 2. miesto na AMS v Méride/Mex.)

Kolektívne ocenenia:
Vodní pólisti TJ Slávia UK (1. miesto v extralige) - Jozef Mišík, prezident klubu
Volejbalistky VK Slávia EU Bratislava (1. miesto v extralige) - PaedDr. Vladimír Hančík, prezident klubu
Volejbalisti VK Slávia SPU Nitra (1. miesto v extralige) - Ing.Miroslav Štrbavý, štatutár 
Florbalisti FaB Akademik TU Košice (1. miesto v extralige) - Mgr. Juraj Dudovič, predseda klubu 
Florbalisti Academic ŽU Žilina (3. miesto v extralige) - PaedDr. Tomáš Hrnčiar, tréner

Ocenenia pre spolupracujúce športové zväzy so SAUŠ a jej reprezentantov:
Slovenský strelecký zväz (SSZ): Miloslav Benca – prezident
Slovenský zväz biatlonu (SZB): Peter Petrovič - garant biatlonu za SAUŠ
Slovenský zväz karate (SZK): Daniel Líška – prezident
Slovenský zväz rýchlostnej kanoistiky (SZRK): Róbert Petriska – prezident
Roman Štamberský – člen Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH), garant hokeja pre SAUŠ, dlhoročný spolupracovník, vedúci hokejových výprav na svetových univerziádach


Pohár prezidenta SAUŠ (pre univerzitu, ktorá získala celkovo najväčší počet medailí na Slovenskej Letnej a zimnej Univerziáde):
Univerzita Mateja Bela Banská Bystrica (Zimná Univerziáda SR 2016): rektor doc. Ing. Vladimír Hiadlovský, PhD.
Univerzita Komenského Bratislava (Letná Univerziáda SR 2016): rektor prof. RNDr. Karol Mičieta, PhD.

Ocenenie pre predsedov organizačných výborov Letnej univeziády SR a Zimnej univerziády SR za úspešnú organizáciu Slovenských univerziád v roku 2016:
Technická univerzita Košice - prof. Ing. Ervin Lumnitzer, PhD.
Slovenská technická univerzita Bratislava - doc. Ing. Štefan Stanko, PhD.

Mimoriadna cena SAUŠ:
Michaela Balcová, Samuel Andrejčík (boccia, 1. miesto na PH 2016 v Riu de Janeiro)

Ocenenia za spoluprácu: 

František Chmelár - čestný preziden SOV
Anton Siekel - prezident SOV 

Autor fotografií: Dr. Jan Luky